Reflecties
Weerstand ontstaat als je denkt dat wat je verliest meer waard was, dan wat je ervoor terugkrijgt

aldus @Rakhorst Annemarie Rakhorst tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van MVO-Nederland afgelopen donderdag.

Annemarie Rakhorst was een van de sprekers op het hoofdpodium. In een zeer persoonlijk verhaal riep ze de aanwezigen op de crisis niet te gebruiken als excuus om minder aandacht te hebben voor duurzaamheidsvraagstukken. Als je werk maakt van duurzaamheid ga je ontdekken hoe leuk het is. Ze vertelde dat haar man, die in 2011 is overleden -  ‘Dat is pas echt crisis’ - in eerste instantie niets van haar drang tot duurzaamheid moest hebben. Maar toen ze hem meenam in haar denkwereld ontdekte hij stap voor stap dat aandacht voor duurzaamheid niet alleen maar nuttig is, maar uiteindelijk ook heel leuk.

Gebruiksrecht

Kort daarvoor stond Thomas Rau van @turntoo Turn Too op het podium die oproep een einde te maken aan de grondstofkonolisatie. Volgens Thomas Rau moeten we de samenleving zodanig inrichten dat we niet meer eigenaar worden van allerlei duurzame goederen maar dat we een tijdelijk gebruiksrecht krijgen. Uiteindelijk betalen we dan alleen maar voor de werkelijke tijd die wij gebruiken. Als voorbeeld gaf hij de afspraken die hij nu met Philips had gemaakt. We hebben tegen Philips gezegd: ‘We hebben geen lampen nodig, maar 1100 lux per jaar. Voor Philips was dit ook even wennen, maar het is uiteindelijk wel gelukt’

Paradigmashift

Bernard Wientjes van VNO/NCW gaf aan dat zijn leden in 2011 een paradigmashift hebben doorgevoerd. Dat houdt in dat aandacht voor duurzaamheid nu een vast onderdeel dient te zijn van de strategische agenda van het bedrijfsleven.

Wim Lageweg voorzitter van MVO Nederland begon de nieuwjaarsbijeenkomst met aan te geven dat de kernthema’s met betrekking tot duurzaamheid momenteel zijn:

Mensgericht ondernemen
Ketenenverantwoordelijkheid
Transparantie

Allemaal onderwerpen die weerstand op kunnen roepen, maar wie de oproep van Annemarie Rakhorst in gedachten houdt zal ontdekken dat duurzaamheid meer brengt dan dat het kost.

  1. wietsmaj posted this